W restauracji Feniks Wiolety Biedrawy w Barcianach odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka połączone z konkursem kulinarnym.
Jurorzy ocenili cztery potrawy, a na miano najlepszej zasłużył placek po beskidzku przyrządzony przez Anetę Całuch. – To danie góralskie i treściwe – zauważyła autorka podkreślając, że sekretem potrawy są właśnie odpowiednio dobrane ziemniaki. Drugie miejsce otrzymała ziemniaczana fantazja autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Skandawie. Na trzecim miejscu znalazły się fraszynki warmińskie stworzone przez Martynę Hinc, a na czwartym - kotlety ziemniaczane autorstwa Anna Zdybel. Wszystkie uczestniczki konkursu otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe. Konkursowych dań i smakołyków od restauracji Feniks mogła również skosztować publiczność. Pobudzone kulinarnie zmysły podkręciło muzycznie „Zakręcone Trio” działające przy Gminnym Ośrodku Kultury w Barcianach. Organizatorzy wydarzenia, to – restauracja Feniks, Urząd Gminy Barciany, Gminny Ośrodek Kultury w Barcianach i Stowarzyszenie Baby Pruskie.